Chmeľová brigáda
Keď sa na jar začína zobúdzať príroda zo zimného spánku, tak sa aj naši študenti začínajú pripravovať na jarnú chmeľovú brigádu. Pre niektorých to bude už druhý krát, ale pre iných premiéra.
V sobotu 22.4.2017 sa tridsaťštyri študentov a dvaja pedagógovia usádzajú v autobuse smer Litoměřice.Po dvanástich hodinách cesty nás pred ubytovňou poľnohospodárskeho družstva v Liběšiciach čaká predseda družstva p. Ing. Kala. Vyberáme batožinu a ideme sa ubytovať. Na izbe na nás čakajú vojenské poschodové postele, kde sme ubytovaní podľa ročníkov. Po ubytovaní nasleduje poučenie o bezpečnosti pri práci a dennom režime. Na druhý deň, aj keď je nedeľa, nás čaká práca na chmeľnici.
Budíček je ráno o šiestej hodine, ale my vstávame až príchodom raňajok. Po raňajkách sa pripravujeme na prácu. Pred ubytovňou zastavia dva traktory s vlečkami, do ktorých nasadáme a presúvame sa na chmeľnicu. Na chmeľnici dostávame ďalšie pokyny ako správne zapichovať drôty k rastlinkám. Práca nám pomaly ubieha a v tom prichádza auto s obedom, ktorý konzumujeme rovno na tráve vedľa chmeľnice. Po obede prichádza čas, ešte si zopár minút oddýchnuť a môžeme pokračovať v práci. Na kvalitu práce dohľadá hlavný chmelár Ondrej a dve staršie pani. Pri práci nám rýchlo ubieha čas, už je tu večer a my sadáme celý unavení, špinaví a hladní do babosedu. Presúvame sa na ubytovňu, kde na nás už čaká chutná večera. Po osprchovaní si ľaháme do postele a zaspávame. Takto nám ubehlo osem dní a v ôsmy deň poobede na nás čaká milé prekvapenie. Nasadáme do babosedov a presúvame sa k vyhliadkovej veži, odkiaľ je nádherný výhľad na okolitú prírodu. Pod vežou je pre nás pripravený olovrant. Po pikniku sa vraciame do ubytovne, ktorú je potrebné ešte pred odchodom domov upratať. Najlepší z nás Furcoň František, Heban Dávid, Furcoň Kristián, Labuda Lukáš, Zgebura Martin a Marhefka Lukáš sú odmenení finančnou odmenou.
A zistenie na záver : Chmeľ, sa nepoužíva len na výrobu piva, ako sme si všetci mysleli, ale je dôležitou surovinou pri výrobe liekov a kvalitných kozmetických prípravkov.
Ing. Peter Lešundák