Karlovský gastrofestival
V sobotu sme sa boli pozrieť na 4. ročníku Karlovského gastrofestivalu, ktorý sa konal v obci Veľké Karlovice. Keď sme pricestovali vlakom do tejto obce to sme ani netušili, že svojou rozlohou 82 km2 je jednou z najväčších v Českej republike. Takže asi po kilometri chôdze sme počkali na autobus, ktorým sme sa po obci prepravili cca 5km, kde festival začínal.
Kúpili sme si tzv. gastroše, ktorými sa tu platilo a vyrazili sme. Ceny rôznych špecialít neboli až také ľudové ako sme očakávali, tak sme si ešte pár gastrošov prikúpili, aby sme sa mohli najesť. Jedlá ponúkali v desiatich hoteloch a penziónoch, ktoré boli rozložené vo vzdialenosti asi 4km. Tu už zdarma premával autobus a 3 vláčiky, ktorými sa bolo možné na jednotlivé miesta dopraviť. V podstate sme ochutnali len z domácej valašskej kuchyne – kyselicu, bramboráčku, bryndzové halušky, klobásy, či držkovú.
Podarilo sa nám dostať do autobusu, ktorým sme sa vyviezli do hotela Horal, ktorý bol posledný. Tu predvádzali svoje kuchárske umenie kuchári z Českej republiky aj z Maďarska. Rozhodli sme sa, že v tomto hoteli pôjdeme do termálnych bazénov. V relaxačných bazénoch bola slaná voda s teplotou 35°C a tú sme si najviac užili. Potom sme sa vláčikom vrátili späť, kde sme gastrotour začínali a už sme sa tešili keď budeme späť vo Vsetíne.
Aj keď sme sa veľmi neprejedli, no tie termálne bazény stáli za to. V nedeľu sme celý deň športovali, ale o tom už v inom príspevku.
Ján Furcoň